Overstapweken

 

 

Tijdens de overstapweken kunnen jouw werknemers overstappen naar naar jullie collectieve zorgverzekeraar of hun bestaande verzekering aanpassen.  

VLC & Partners helpt met het informeren van jullie werknemers.  

 

Beste heer, mevrouw demo,

De informatie over de overstapweken is bestemd voor:
Demo

Werkgevers en werknemers hebben een gezamenlijk belang bij een goede collectieve zorgverzekering. Informeer je werknemers tijdig over de voordelen zodat zij nog tijd genoeg hebben om zelf te vergelijken. Hoe meer collega's zich aanmelden, hoe beter vormgegeven kan worden aan jullie gezondheidsbeleid.

Waarom de overstapweken

Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Een contract loopt (op enkele uitzonderingen na)  van 1 januari t/m 31 december van enig jaar. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om medio november de premies voor het volgende kalenderjaar bekend te maken. Vervolgens heeft de consument tot 31 december de tijd om de aanbiedingen van de diverse zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en om een bestaande verzekering stop te zetten.

Bekijk de voordelen voor jouw werknemers

Op de werknemerspagina tref je informatie aan over jullie collectieve zorgverzekering. Tijdens de overstapweken kunnen de werknemers op deze pagina de nieuwe premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen terugvinden. Daarnaast staat er informatie over de extra's van de collectieve zorgverzekering t.o.v. dezelfde verzekering op individuele basis. 

Download hier

Selecteer hieronder het document dat je wilt downloaden. Regelmatig voegen wij hier documenten of voorbeeld e-mails aan toe. Check daarom regelmatig onze Download Service. De e-mails worden voorzien van jullie eigen bedrijfslogo.

Veelgestelde vragen

1. Welke data zijn belangrijk?

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 12 november 2022 de zorgpremie voor het jaar 2023 bekendmaken. Je huidige  zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december 2022. Vervolgens heb je tot 31 januari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari. In praktijk vragen de meeste verzekerden voor 31 december een nieuwe verzekering aan.

2. Wanneer kan ik mijn werknemers het beste informeren?

Alle zorgpremies voor 2023 moeten voor 12 november 2022 bekend gemaakt worden. Daarna kan je jouw werknemers informeren over jullie collectieve zorgverzekering. De meeste Nederlanders switchen tussen Kerst en Oud & Nieuw van zorgverzekering. Stuur daarom je werknemers vlak voor de kerstvakantie nog een herinnering.

3. Kunnen mijn werknemers ook gedurende het jaar van zorgverzekering veranderen?

Switchen van zorgverzekering kan in principe alleen per 1 januari. Uitzondering hierop is dat een collectieve zorgverzekering bij uitdiensttreding beëindigd mag worden. Krijg je een nieuwe werknemer in dienst, die nu deelneemt aan een werkgeverscollectiviteit, dan kan die werknemer tussentijds switchen. En natuurlijk is het prettig om een nieuwe werknemer te kunnen laten zien wat er voor hen is geregeld. Je kunt de zorgverzekering net als overige -verzekerbare- arbeidsvoorwaarden (pensioen, Anw, e.d.) onderdeel laten uitmaken van het on-boarding gesprek.

4. Hoe kan ik deelname aan onze collectieve zorgverzekering stimuleren?

Voor steeds meer werkgevers is de collectieve zorgverzekering een vaste waarde binnen hun gezondheidsbeleid. Een hoge deelnamegraad is dan ook steeds belangrijker. Deelname kan je stimuleren door de werknemers te informeren en van gezondheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken. Ook zien wij steeds meer werkgevers die bij deelname aan de collectiviteit een financiële werkgeversbijdrage leveren. Wij adviseren dan wel om deze bijdrage te koppelen aan de keuze voor een aanvullende verzekering. Zo stimuleer je niet alleen deelname aan de collectiviteit, maar heb je ook invloed op de keuze voor een aanvullende verzekering. Een werknemer is dan bijvoorbeeld verzekerd van vergoeding van een bepaald aantal fysiotherapie behandelingen. 

Meer informatie

Wilt u meer weten?
Klantteam Zorg & Verzuim staat voor u klaar.

Als je vragen hebt over de collectieve zorgverzekering of hulp kan gebruiken bij het informeren van jullie medewerkers dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur bereikbaar op onderstaand telefoonnummer.